Han smilte, var hva de fikk med seg, de amerikanske soldatene som voktet innkjørselen til den amerikanske marinebasen i Libanon, søndag for 25 år siden (23. oktober 1983). Mannen hadde klart å komme forbi sperringene med en stor lastebil full av sprengstoff. Sekunder senere sprengte han seg selv og lastebilen i lufta. Basen ble blåst bort og ?var der ikke lenger?, som en overlevende amerikansk soldat skrev. Attentatet drepte 141 amerikanske marinesoldater, og flere hundre ble skadet. En liknende aksjon mot den franske basen i Libanon drepte 58 franske fallskjermsjegere.
De amerikanske og franske soldatene var sendt til landet etter den israelske invasjonen i 1998. General Sharon, arkitekt for invasjonen, hadde samholdt sine invasjonsplaner med amerikanske myndigheter helt siden desember 1981. USA så sine interesser ivaretatt ved en israelsk invasjon, og fra Israels side var et viktig mål å gjøre seg av med PLO i Libanon.
Israelske styrker hadde rullet opp til hovedstaden, og drept tusener på veien, de fleste sivile. PLO kjempet tappert i Beirut, men ble tvunget til å forlate Libanon. USA skulle besegle freden.
Men en ny fiende var vokst fram, lenge undervurdert, og nå en formidabel kraft; den shia-muslimske motstanden i landet, snart kjent ved den ledende organisasjonen, Hezbollah. Den er blitt en hovedaktør i regionen.
Det var Hezbollah, hevdes det, som sto bak aksjonen mot de amerikanske, og de franske, styrkene. Sheikh Fadlallah ble på den tid oppgitt som inspirator og åndelig leder for den.
Aksjonen mot den amerikanske basen ble et ødeleggende slag mot det amerikanske nærværet i landet. Fire måneder senere var alle amerikanske marinesoldatene trukket ut. Robert C. McFarlane, som var amerikansk nasjonal sikkerhetsrådgiver på den tiden, skrev nylig om hendelsen at den var ?et av de mest tragiske og kostbare politiske nederlag? for amerikanerne i denne ENGINE aksjoner. (Int. Herald Tribune 24. oktober 2008.) Han mente USA skulle ?svart effektivt? og slått tilbake mot Hezbollah.
Skjønt noe ble gjort. USAs president Ronald Reagan ga ordre om en straffekasjon mot Sheikh Fadlallah, som skulle drepes. Og agenter lot sprenge en bombe i strøket der han bodde. Sheikh Fadlallah slapp unna, men mer enn 80 mennesker ble drept, og 200 såret. Jeg vandret selv i Beiruts gater noen dager etter angrepet, og så utbrente biler og ødelagte hus etter det mislykte attentatet.
Men hvorfor gjorde ikke USA mer ut av det? Robert C. McFarlane har gitt svaret: – Vår hovedinteresser var regionens olje, og vi måtte ikke provosere muslimene, skrev han. Og 25 år senere tenker USA kanskje fortsatt slik?