Spørsmål:
Hei
Jeg har et spørsmål om ekteskap, jeg har tenkt til å forlove meg med i ei jente som jeg er veldig glad. Spørsmålet er hvordan vi skal det, må vi til moskeen eller må vi ikke. Må mann ha med vitner. Vi vil holde dette for oss og familien og jeg ønsker ikke at noen utenom familien vet det. Og da er spørsmålet om jeg kan gjøre dette hjemme med henne og familien.
Tusen takk og jeg håper jeg får svar sjapt siden jeg virkelig må vite det.
Svar:
Hei
Jeg kjenner ikke til at det er noe som heter “forlovelse” I islam. Man gjør avtale om at man skal gifte seg, og det kan være “forlovelse”. Men f.eks. sex er ikke lov før man er gift.
Å være gift betyr vanligvis det tradisjonelle ekteskapet, med en varig forpliktelse. Men det finnes også et tidsavtalt ekteskap, der partene blir enige om å være gifte for en tid, for så eventuelt å gjøre det varig deretter. Dette kan man avtale seg imellom, eventuelt også med familie etc. Da er det å regne som et ekteskap – eventuelt også et “samboerskap” – og det er lov å ha sex.
“Tidsavtalt” ekteskap godtas av shia, som mener det var tillatt under Profeten. Men det godtas neppe av sunni, da det senere ble forbudt (av Omar?).
Ikke tillatt i islam er zina, som vanligvis betyr “sex utenfor ekteskap”.
Mvh
Red
Nytt spørsmål
Men hva om jeg skal gifte meg da, hvordan skal vi gjøre det? Er det noe man må si på arabisk, eller må vi begge love hverandre at vi skal elsker hverandre, og så at hun spør meg om jeg vil gifte meg, og jeg svarer ja, så er vi gift liksom?
Nytt svar
Dette med å gifte seg i islam, kan man se på to måter.
1.) Egentlig er det en relasjon mellom de to som vil gifte seg, og Gud! Man lover hverandre kjærlighet, ærlighet og troskap, framfor Gud. Dermed er man egentlig gift.
2.) Det er likevel en naturlig ting å gjøre dette offentlig. Man går til imamen i en moske, og får sagt gode ord og “velsignelse” fra imamen. Det er hyggelig! En imam kan også være godkjent for å erklære ekteskapet inngått etter norsk lov. Det er viktig, både for dere og eventuelle fremtidige barn! At dere blir registrert som gifte, etter norsk lov.
– Det siste kan man også få gjort ved å gifte seg hos byfogden (Tinghuset) – kun der, eller også i en moskê; man kan altså gifte seg begge steder, eller ett av stedene.
Lykke til!
P.S. Det bekymrer meg litt at du halvveis (?) synes å ville gjøre dette litt hemmelig? Jeg synes vel at dette med et ekteskap er noe seriøst som man bør kunne stå ved utad, men kanskje har jeg misforstått deg?