VG har et helsides oppslag, tirsdag 24. januar, om Iran som angivelig «truer USA». Det gjelder situasjonen i gulfen. Men hvem er det som truer hvem? Ja, hvilken rolle spiller USA?
USA har satt i verk alvorlige sanksjoner mot Iran; sanksjoner som skal undergrave Irans økonomi. I internasjonal sammenheng vil slike økonomiske sanksjoner være å anse som en krigserklæring. Den republikanske presidentkandidaten Ron Paul, som endte som nummer tre i primærvalget i Iowa nylig, med 21 prosent av stemmene, har kalt de amerikanske sanksjonene mot Iran, for en «krigshandling». Det er rett karakteristikk.
En amerikansk, og vestlig, krigsflåte, med hangarskip støttet av kryssere, destroyer og med nesten 80 fly og helikoptre om bord, seiler nå inn i gulfen. Kan det virke «truende»? Og i så fall: Hvorfor ikke bruke det ord?
Mohamed Elbaradei, tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, og fredsprisvinner, har sagt om den amerikanske politikken mot Iran, med «gulrot og pisk», at det kan være passende politikk mot et esel, men ikke mot en stolt nasjon. Robert Kelley, tidligere direktør i byrået, snakker i dag åpent om den «krigshissing mot Iran», som han mener å se.
Skal USA angripe Iran militært? Eventuelt i samarbeid med Israel? Frykten for det øker stadig. Det er USA som truer i gulfen!